Fórum létrehozása Drupal 7 alatt

A kezdő Drupal felhasználóinak körében gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen külső fórummotort lehetne integrálni a weboldalukba, ami kiváltja a Drupal által kínált Forum modult. Természetesen, mint a Drupal keretrendszer elkötelezett hívei, nem használunk külső motorokat és erre bíztatunk másokat is azzal, hogy leírjuk, miként lehetséges a Furom modul által nyújtott lehetőségeket kibővíteni.

A leírás a következő contribution modulokat ajánlja az olvasó figyelmébe:

A Fórum

A Forum modul küllemén az Advanced Forum segítségével javíthatunk. A cikk írásának idején a magyar fordítás még igen hiányos volt, érdemes a 

(Telefon, Skype, E-mail)-et beszerezni a könnyű honosítás érdekében.

A Forum jogosultság kezelését a Forum Access modulra bízhatjuk. Segítségével be lehet 1-1 fórum-csoportra vagy fórumra állítani, mely felhasználói csoportok (role) olvashatják, írhatnak bele, láthatják az összesítőben, hozhatnak benne létre témát.

A Comment Notify egy apró (A Subscriptions modulhoz képest mindenképp) modul, mely e-mail értesítést küld a feliratkozott felhasználók számára, amennyiben egy témához új hozzászólás érkezik.

Személyes üzenetek

A cikk írása idején Drupal 7 rendszerhez készült Privatemsg és Advanced Forum modulok még nem voltak kompatibilisek egymással, ám bízzunk benne, hogy a hibákat hamarost javítva, ez a gond megoldódik. A Privatemsg egy belső levelezési rendszer, mely lehetőséget nyúj a fórumozók számára a "négyszemközti" csevegésre is. Az Adcanced Forum kínálta hozzászólás "dobozokba" illeszett üzenetküldés gomb segítségével akár egy fórumtéma hozzászólásáról elnavigálhatunk a belső üzenetírási felületre.

Felhasználói profilok

A Drupal 7-ben  debütáló, fergetegesen nagy előrelépésnek tekinthető Fields API megkönnyíti a felhasználók profiljának egyedi mezőkkel való ellátását.

Külön mezőt hozhatunk létre telefonszámnak, Skype címnek, rövid bemutatkozásnak, kedvenc könyvnek, életkornak...stb.

Amennyiben dátumot (pl. születési idő) szeretnénk tárolni egy profil mellé, a Date modulra lesz szükségünk, melyel létrehozhatunk dátum típusú mezőket.

A mezők csoportosítását /például: Kevencek (Kedvenc dal, kedvenc könyv), Elérhetőségek (Telefon, Skype, E-mail) / a Fields Group modul oldja meg.

Elképzelhető, hogy egy-egy mező értékét csak bizonyos csoportok számára szeretnénk elérhetővé tenni, például a fórumtagok személyes adatait csak az oldal adatkezelői kell hogy lássák. Erre a feladatra a Field Permissions modul szolgál megoldásként. Segítségével a mező beállításánál megadhatjuk, milyen műveletet kívánunk jogosultsággal ellátni (létrehozás, megtekintés, szerkesztés), majd a Drupal standart Jogosultságok oldalán beállíthatjuk az így megjelölt mezőhöz a megfelelő csoport-jogosultságokat.

Fordítások

Nem kifejezetten egy fórum létrehozásához ajánlott, hanem mint általános megoldás a Drupalhoz, de a Localization Update segítségével ezeket a modulukat (is) folyamatosan nyelvi frissítés alatt tarthatjuk. A drupal.org-ról érkező, mindig up-to-date fordítási fájlok könnyeden importálhatóak ezzel a modullal. Ha módosítani szeretnénk 1-1 karakterlánc fordításán, a fentebb említett Localization Client nyújt kézenfekvő megoldást.

Reméljük, ez a kis írás ötletet adott és irányvonalat mutatott a Drupal alapú fórumozáshoz az olvasónak.