Drupal for Mac

Bizonyára igen sok Drupal fejlesztő van, aki Mac-en dolgozik. Nézzük meg, hogyan tudunk egy kényelmes fejlesztői környezetet kialakítani. Több mód is van rá, most azt mutatom meg, amit én is használok munkám során.

Mit fogunk csinálni?

 • A MAMP telepítése
 • A MAMP PRO eltávolítása (a MAMP hozza magával)
 • A weboldalak alapértelmezett helyének beállítása
 • A Git telepítése
 • A Drush telepítése
 • A Drush működőképessé tétele
 • A MAMP telepítése

  A MAMP egy remek programcsomag, amely tartalmazza az Apache webszervert, a PHP legújabb verzióját, a MySQL adatbázis szervert és a phpMyAdmin-t. Van ingyenes és fizetős verziója is, mi most az ingyeneset fogjuk használni. Letöltéséhez látogassuk meg hivatalos oldalát, majd töltsük le az ingyenes verziót. A telepítés igen egyszerű. Kitömörítjük a ZIP-et, elindítjuk a PKG-t, majd next-next-finish módszerrel telepítjük. Tesztelés gyanánt nyissuk meg a http://localhost:8888 oldalt.

  A MAMP PRO eltávolítása (a MAMP hozza magával)

  A free verziós MAMP velejárója, hogy hozza magával PRO próbaverzióját. Erre nem lesz szükségünk, ezért eltávolítjuk. Nem kell mást tennünk, mint megnyitni az Applications-ön belül a MAMP PRO könyvtárat, majd abban elindítani az Uninstall programot. Ikszeljünk ki mindent, majd nyomjuk meg az OK gombot. Ezután már nincs telepítve a MAMP PRO. Amennyiben minden ok, MAMP PRO könyvtár már nincs az Applications-ben.

  A weboldalak alapértelmezett helyének beállítása

  Az alap beállítás az, hogy a weboldalak a MAMP könyvtárán belüli htdocs-ba ( /Applications/MAMP/htdocs ) kerülnek, de ezt megváltoztathatjuk. A legjobb az, ha az oldalak a saját könyvtárunkon belüli Sites-ba (Users/teneved/Sites) kerül. Amennyiben nem létezik a szóban forgó könyvtár, hozzuk létre (mkdir vagy Finder). Nyissuk meg a MAMP-ot, kattintsunk a Preferences-re, majd ott az Apache fülre. Itt tallózzuk be a Sites könyvtárat. Most már onnan fognak futni a weboldalak. Tesztelni úgy tudjuk, hogy felmásolunk egy Drupal-t a Sites-ba, és ha jól csináltuk, a http://localhost:8888 oldalon elindíthatjuk a telepítést./p>

  A Git telepítése

  A Git segítségével verziókezelik a Drupal-t és a modulokat. Akkor lehet hasznos, ha szoktunk fejlesztés alatt lévő modulokat letölteni, vagy használjuk a GitHub-ot. Beszerzése és telepítése egyszerű. Annyit kell tennünk, hogy meglátogatjuk hivatalos weboldalát, és letöltjük az OS X-re szánt verzióját. Telepítése standard folyamat. Felcsatoljuk a DMG fájlt, elindítjuk a PKG-t, majd next-next-finish. Nyissunk meg valami terminál szerűséget, majd írjuk be, hogy git. Ha minden igaz, kiírja a lehetőségeinket.

  A Drush telepítése

  A Drush telepítése elsőre picit bonyolultnak tűnhet, de aki rendszeresen használ terminált, vagy jártas UNIX rendszerek használatában, annak ez rutinfeladat. Töltsük le a 7.x-5.7 verziót a drupal.org-os oldaláról. Csomagoljuk ki, majd másoljuk az /usr/local-ba. Ez után adjuk ki a sudo ln -s /usr/local/drush/bin/drush /usr/local/bin parancsot. Remélhetőleg ezután, ha begépeljük a drush parancsot a terminálba, akkor válaszul felsorolja a lehetőségeinket.>

  A Drush működőképessé tétele

  Sajnos a Drush nem működik tökéletesen a telepítést követően, ezért el kell végeznünk néhány apróságot. A probléma konkrétan az, hogy nem tud kapcsolatot teremteni a Drupal adatbázisával. Problémánkat ezen paranccsal tudjuk orvosolni: sudo mkdir /var/mysql, majd kell egy szimbolikus link is, azt pedig így: sudo ln -s /Applications/MAMP/tmp/mysql/mysql.sock /var/mysql/mysql.sock

  Ezzel elkészült a fejlesztői környezet. Mint fentebb is írtam, sok módon megoldható a feladat. Kérdéseket kommentben vagy emailben várom.

  Írta: Tasnádi Márton

  Email: marton.tasnadi@gmail.com